De deelwerkgroep Natuurstudie- en bescherming richt zich vooral op beschermingsacties in ons werkingsgebied. Naast deze lokale acties wordt er ook (waar mogelijk) meegewerkt aan bovenlokale initiatieven die zich richten op een breder publiek.
Er wordt veel aandacht besteed aan Natuurpunt acties zoals ‘Vogels voeren en beloeren’ en het ‘Vlinder telweekend’. Ook de ‘Algemene Broedvogel Inventarisatie’ is mee opgenomen in ons programma (samenwerking met INBO). Op het gebied van natuurstudie worden er regelmatig inventarisatieacties gerealiseerd in onze regio. Zo gaan we jaarlijks op zoek naar amfibieën in de overgebleven (drink)poelen. Daarnaast zijn er ook in onze natuurreservaten (bv Vorte Bossen) regelmatig inventarisaties. Er werd o.a. al gecontroleerd op de aanwezigheid van zoogdieren (vleermuizen, knaagdieren, …) maar er werd ook gezocht naar vogels, nachtvlinders, amfibieën, planten enz. We zijn eveneens actief op het openbaar domein met inventarisaties in o.a. de Baliekouter en de Meikensbossen. In 2015 werd in samenwerking met Stad Tielt een mooi project gerealiseerd om de kamsalamander beter te beschermen en zijn leefgebied uit te breiden en beter in te richten.
De resultaten van de acties worden jaarlijks opgevolgd en waar mogelijk doorgegeven aan centrale databanken, zoals de KBIN-ringdienst, waarnemingen.be van Natuurpunt vzw, INBO en de amfibieënwerkgroep van Natuurpunt Hyla.
De meeste studie- en beschermingsacties zijn indertijd opgezet vanuit de persoonlijke interesse van een aantal trekkers. Als het kan, wordt samengewerkt met andere verenigingen zoals bv. Kerkuilenwerkgroep Vlaanderen, FIR-België vzw, Natuurpunt vzw, of andere provinciale of regionale koepels.
Wanneer de beschermingsactie het toelaat, wordt getracht om zoveel mogelijk mensen erbij te betrekken. Dit gebeurt o.a. door artikels in ons tijdschrift te publiceren en ook de lokale pers te informeren over onze activiteiten.
Overzicht beschermingsacties
Padden en amfibieën
Jaarlijks worden verschillende overzetacties georganiseerd zodat zoveel mogelijk amfibieën levend hun voortplantingspoel bereiken. Er zijn acties in Tielt (Meerlaantje en Rijkegemkouter), Wingene (Wildenburg), Ardooie (verschillende locaties), Kruiskerke, Lichtervelde, etc. Een heel aantal vrijwilligers staan ieder jaar opnieuw paraat om in het vroege voorjaar gewapend met emmers en zaklantaarn amfibieën de straat over te helpen. En met succes. Sedert de start van de acties (2011) werden in onze regio al bijna 20.000 padden, zo’n 6000 bruine kikkers, 1500 Alpenwatersalamanders, meer als 500 Kleine Watersalamander en een tiental kamsalamanders van een gewisse dood gered!

Grauwe Kiekendief
Reeds 30 jaar organiseert De Torenvalk i.s.m. het LPO beschermingsacties voor de Grauwe Kiekendief in de Lorraine in Frankrijk.
De Kiekendief broedt in graanakkers. Door het steeds vroegere rijpen van het graan, worden jongen vaak het slachtoffer van landbouwmachines. Daarom gaan we op zoek naar de nestplaatsen en markeren we deze zodat de landbouwers op deze plaats een stuk akker laten staan tot de jongen uitgevlogen zijn.

Kerkuil
Binnenkort meer info

Steenuil
Binnenkort meer info

Torenvalk
Sedert 1976 (!) wordt er in onze regio zeer intensief gewerkt rond de bescherming van de Torenvalk. Deze elegante roofvogel die onze wegbermen al biddend afspeurt naar muizen, is dankzij onze beschermingsacties nog regelmatig waar te nemen. Door de niet aflatende inzet van een aantal vastberaden vrijwilligers vliegen er ieder jaar opnieuw tientallen jonge Torenvalken de wijde wereld in. De acties zelf verlopen via het beproefde recept : in de winter controleren ze de kasten en eventueel herstellingen uitgevoerd. In het voorjaar gaan ze rond eind mei opnieuw de baan op maar dan nu om de broedsels vast te stellen en ineens de jonge vogels te ringen. Alle gegevens worden ook nauwkeurig bijgehouden door het KBIN.

Zwaluwen
Bij Natuurpunt de Torenvalk zetten we ons al sinds 1983 in voor zwaluwen in onze regio.
We merkten een felle achteruitgang bij onze favoriete luchtacrobaten en besloten om actie te ondernemen.
Niet enkel door jarenlange monitoring maar ook door de vogels van extra nestplaatsen te voorzien en door het landschap zwaluwvriendelijk in te richten, probeerden we de aantallen van onze gevleugelde vrienden terug op te krikken.
Wil je meer weten over dit project en hoe jij de zwaluwen kan helpen, neem dan zeker een kijkje op de website van Jozef Vannieuwenhuyse!

Waarnemingen
Natuurpunt De Torenvalk werkt voor de waarnemingen in de streek samen met waarnemingen.be van Natuurpunt. Dit heeft als voordeel dat alle waarnemingen in één centrale database bijgehouden worden. Zeldzame soorten worden zo ook vlugger opgemerkt.
Om waarnemingen toe te voegen moet je vanaf nu geregistreerd staan bij waarnemingen.be en via Mijn Waarnemingen > Lidmaatschappen je lidmaatschap op Natuurpunt De Torenvalk vzw te activeren.
Alle waarnemingen die ingevoerd worden en binnen de regio van Natuurpunt De Torenvalk vallen, kan u via torenvalk.waarnemingen.be opvragen.