De Paardenbijter vind je langs bosranden. Hij leeft van insecten en slaagt erin om wel 100 muggen per dag te vangen.
De vrouwtjes, zoals vaak in het dierenrijk het even sterke maar minder kleurrijke geslacht, leggen hun eitjes in het water van meren en poelen. Van levensbelang voor het nageslacht is de aanwezigheid van oeverplanten. Via de stengels van deze planten kruipen de larven immers, wanneer ze er klaar voor zijn, naar boven. Voor de libel tevoorschijn komt breekt het pantser open. Even opwarmen in de zon, de vleugels strekken… en weg is hij!
De geboorte van een libel is een prachtige gebeurtenis. Helaas, zoals het spreekwoord zegt: mooie liedjes duren niet lang: volwassen libellen overwinteren niet. Hun larven, onder water, leven veel langer dan de volwassen exemplaren, soms wel tot vijf jaar.
De Leuvense natuurgebieden, met hun poelen en vaak met veel water, zijn voor de Paardenbijter belangrijke biotopen. Heb je een tuin met een vijvertje? Paardenbijters trek je aan met een vijver zonder vissen, met wat hoge oeverplanten, wat stokken en kabels (ideaal om in de zon op te warmen en op de loer te liggen) en natuurlijk veel bloemen die insecten aantrekken.
Meer weten over libellen? Bij Natuurpunt Werkgroep Odonata kom je vast aan je trekken.
