Naar een Mooier, Natuurrijker Gentbrugse Meersen!

Langzaamaan komen we dichterbij de realisatie van het inrichtingsplan voor het Noordelijk deel van de Gentbrugse Meersen. We bevinden ons momenteel nog in de fase van overgangsbeheer, maar recent hebben we een belangrijk nieuw project opgestart rond de oude hoeve aan de Oude Scheldeweg, in de bocht van de oude meanderende Schelde (zie kaartje met rode lijn). Dit gebied heeft veel potentieel voor natuurontwikkeling, en we zijn enthousiast om te werken aan een toekomst waarin het een nog grotere ecologische waarde heeft.

Wat willen we bereiken?

Onze aanpak richt zich op het versterken van de bestaande landschapsecologische waarden. Dit doen we door beheer zodat er meer structuurdiversiteit en abiotische afwisseling ontstaat. Het resultaat? Een gevarieerd landschap met uiteenlopende biotopen en habitats, waar zowel natte, vochtige gebieden als droge bossen een plek krijgen. Deze herinrichting zorgt niet alleen voor een uitbreiding van het bos, maar ook voor een betere landschappelijke integratie van de omgeving, waarbij verstorende elementen subtiel worden ingepast of verwijderd.

Tussen deze diverse biotopen creëren we een geleidelijke overgang, met rijke en gevarieerde mengbiotopen die het landschap meer structuur en dynamiek geven. Bij deze ingrepen zorgen we ervoor dat de natuur en de landschapsbeleving voor de bezoeker goed toegankelijk blijven, zonder dat dit ten koste gaat van het ecosysteem. De Scheldedijk en het tracé van de Oude Scheldeweg krijgen hierin een prominente, maar toch onopvallende rol.

Samenwerking met Stad Gent

Samen met de Stad Gent hebben we het beheer van de Gentbrugse Meersen verdeeld: Stad Gent beheert de bossen, terwijl wij ons als Natuurpunt richten op het open landschap. We hebben twee ecoprofielen in gedachten om de biodiversiteit in het gebied te versterken:

  1. Ecoprofiel van Structuurrijke Graslanden in een Kleinschalig Landschap
    Dit profiel richt zich op open tot halfopen landschappen met gevarieerde graslanden, struiken en houtkanten. Deze landschappen, die vaak door overstromingen beïnvloed worden, bieden ruimte voor diersoorten zoals de Haas, het Konijn, de Graspieper en de Geelgors.
     

  2. Ecoprofiel van Natte, Structuurrijke Graslanden en Ruigten
    In deze gebieden willen we het landschap behouden dat gekenmerkt wordt door vochtige graslanden, ruigtes, moerasbossen en zeggenmoerassen. Deze natte biotopen bieden onderdak aan moerasvogels zoals de Porseleinhoen, de Tureluur en de Blauwborst, evenals zoogdieren zoals de Dwergmuis en de Hermelijn.

Vrijwilligers: Jullie Hulp is Onmisbaar!

De ambitie om de Gentbrugse Meersen verder te ontwikkelen, kunnen we niet alleen waarmaken. Veel van het werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers die zich inzetten voor het beheer en de ontwikkeling van dit unieke natuurgebied. Heb jij interesse om mee te helpen? Op onze website vind je meer informatie over de verschillende manieren waarop jij een bijdrage kan leveren aan de natuur in de Gentbrugse Meersen.

Kom samen met ons werken aan een mooier, natuurlijker landschap voor mens en dier!

Afbeelding
Ecoprofielen Noordelijk deel Gentbrugse Meersen
Ecoprofielen Noordelijk deel Gentbrugse Meersen