De Belgische Vogeldag

Belgische Vogeldag 2026

De Belgische Vogeldag keert terug in 2026!

Gezien deze dag zal draaien rond de publicatie van de nieuwe Vogelatlas, die in de zomer van 2026 zal verschijnen, vindt de Vogeldag in 2026 plaats in het najaar.

Meer informatie volgt. 

Afbeelding
Logo Belgische Vogeldag
Natuurpunt

Vorige edities van de Belgische Vogeldag

Belgische Vogeldag 2025

Op 1 maart 2025 dompelde vogelkijkend België zich weer onder in een dag vol vogelverhalen. Door het samen lopen van twee parallelprogramma's kon men schipperen tussen Aula 1, waar werd gefocust op het meest recente vogelonderzoek, en Aula 2, waar vogelbeleving centraal stond. Op die manier werd een gevarieerd programma aangeboden, gericht op zowel de beginnende vogelenthousiast als de ervaren vogelkijker.

Aula 1 ging van start met een inkijk in het leven van onze trekvogels in de Sahara, begeleid door Marc Herremans. Dit werd gevolgd door Wouter Courtens die de impact van de Vogelgriep op de sternenkolonies aan onze kust schetste. Na de middag werden de toepassingen van passieve akoestische monitoring in vogelonderzoek toegelicht door Marcel Wortel en kregen we een overzicht van de werking en projecten van BirdLife. De dag eindigde traditioneel met de uitreiking van de Wim Dings prijs, een motiverende lezing van Wouter Faveyts, die opriep om meer vogels te tellen, en het immer terugkerende jaaroverzicht met de meest bijzondere vogels in ons land. 

In Aula 2 werd er begonnen met een luchtige lezing door Stijn Vranckx die enkele van zijn trucjes meegaf om vogelgeluiden vlotter te leren herkennen. Daarna werd deze opgedane kennis direct in de praktijk gebracht tijdens de lezing van Frederik Fluyt over het trektellen gedurende de nacht aan de hand van geluidsopnames. Na de middagpauze leerde Marc Argeloo de zaal het shifting baseline syndroom kennen aan de hand van boeiende verhalen uit zijn boek 'Natuuramnesie'. Het afsluiten van Aula 2 werd gedaan door Joris Van Reusel, die kwam vertellen over de relatie tussen architectuur en vogels.

Afbeelding
Programma Belgische Vogeldag 2025
NP

Belgische Vogeldag 2024

Op zaterdag 24 februari 2024 vond de 21e editie van de Belgische Vogeldag plaats op de Drie Eikencampus van de UA in Wilrijk. Naar jaarlijkse traditie werd dit een dag waarop de enthousiaste vogelkijker zich tegoed kan doen aan allerlei lezingen, gesprekken en infostands over het Belgische vogellandschap. Dit jaar is het programma echter nog uitgebreider dan in voorgaande jaren. Met uitzondering van het laatste deel van de Vogeldag liepen er twee volledige parallelprogramma's, waarbij je als bezoeker kunt kiezen tussen gespecialiseerde onderwerpen of eerder luchtige lezingen.

De variatie aan thema's is ook dit jaar weer heel uiteenlopend.

Meer nog: voor het eerst bieden we een parallel programma aan, met enerzijds diepgaande lezingen rond vogelonderzoek in de grote aula, en anderzijds een luchtiger programma in de ‘kleinere’ zaal, dat geschoeid is op de vogelgenieters onder ons. Hieronder geven we een overzicht van de lezingen in beide onderdelen. Als bezoeker staat het je natuurlijk vrij om doorheen de dag te wisselen tussen beide programma’s. Het uurschema wordt in januari bekendgemaakt.

Tijdens de pauzes kan je terecht op de klassieke Vogelbeurs, waarop diverse stands aanwezig zijn: verenigingen, optiek, vogelreizen, werkgroepen…

 

Belgische Vogeldag 2022

Op vrijdag 25 februari en 4 maart 2022 vonden twee digitale sessies van de Belgische Vogeldag plaats.

Herbekijk deel 1

  • Jaaroverzicht zeldzame vogels in Belgie 2020-2021 (Gerald Driessens)
  • De nieuwe Vogelatlas: Tussentijdse resultaten (Glenn Vermeersch)

Herbekijk deel 2

  • VogelQuiz – Opgave (Joachim Pintens)
  • Meeuwen – The making of… (Peter Adriaens)
  • VogelQuiz – Oplossingen (Joachim Pintens)
Afbeelding
Logo's partners vogeldag
NP

Vragen?

Neem contact op met