De Leuvense Bestuursnota in een notendop 

30 apr 2025
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie

Op 16 april stelde het stadsbestuur van Leuven zijn langverwachte Bestuursnota voor de komende legislatuur voor. Natuurpunt Leuven heeft  tijdens de opmaak ervan niet stilgezeten en heeft haar rol van natuurbeschermer en -verdediger ten volle opgenomen.

We zijn opgetogen dat het Leuvens stadsbestuur laat zien een hart voor natuur te hebben. De stad beseft hoe belangrijk het is om voor de natuur ruimte te voorzien. Klimaatverandering, de biodiversiteitscrisis en het bewezen belang van groen en natuur op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid: meer dan genoeg redenen om van natuur als topoplossing een topprioriteit te maken. 

De stad laat zien ons beter te willen wapenen tegen de klimaatverstoring door natuur en groen in te zetten. Het voorgestelde Beleidsplan Ruimte kan een echte gamechanger worden, door de nodige nieuwe groenzones te benoemen en juridisch te verankeren.

Mits de nodige politieke wil legt de bestuursnota de basis om de 3-30-300-regel concreet te implementeren: meer groen in de stad en, via groenblauwe verbindingen, connectie maken tot aan de grote natuurreservaten aan de rand.

Naast het “stenen erfgoed” wil de stad ook het landschappelijk erfgoed (bvb. Kesselberg, ...) opwaarderen. Dit gebeurt door de opmaak van erfgoed- en natuurbeheerplannen en door deze gebieden ook actief te beheren.

Wat ruimtelijke planning betreft wordt voorzien om de harde en zachte ontwikkelingen in evenwicht te houden met natuur. Bij de actielijst rond ruimtelijke plannen die aangepakt en gewijzigd worden, zien we echter vooral hardere plannen waar groen meelift. Het ruimtebeslag en de verharding, door de aanleg van grootschalige woonprojecten en wetenschapsparken, baart ons zorgen. We pleiten ervoor om het behoud en de versterking van het groenblauwe netwerk in het Beleidsplan Ruimte een sturende rol te geven.

We verwachten veel van de herziening van de Algemene Bouwverordening Leuven (ABL). Door in de voorschriften van de ABL natuurgebaseerde en klimaatinclusieve maatregelen op te nemen, kan deze verordening een mooie versterking zijn van het groenblauwe beleid. Dit zou in ieder geval de infiltratie van hemelwater, de biodiversiteit, natuurontwikkeling en de gezondheid van ons allen ten goede moeten komen.

Bij openbaar groen gaat de aandacht naar het realiseren van kleinere groene ruimtes, dicht bij de mensen, die aansluiten op groen-blauwe verbindingen binnen de stad. Tegelijk moeten deze plekken meehelpen Leuven klimaatrobuust te maken. Ook de reeds bestaande groenzones, waar ook de begraafplaatsen deel van uitmaken, zullen natuurlijker beheerd worden. Natuurgebaseerde oplossingen zullen hierbij de voorkeur krijgen. Daarbij wordt geanticipeerd op de sterker wordende klimaatverstoring. Er is ook een visie op de beekvalleien met het behouden én meer ruimte maken voor waterbeheersing en natuurontwikkeling.  

Leuven gaat ditmaal verder dan het louter opstellen van masterplannen, maar onderschrijft ook de nodige acties om werk te maken van zijn natuurbeleid. Naast het verwerven van strategisch gelegen percelen en domeinen, kunnen ook via samenwerkingen met verschillende partners en natuurorganisaties natuurdoelstellingen worden gehaald, bijvoorbeeld door het geven van gronden in erfpacht of door steun te bieden voor aankoop of beheer. Het groenplan is daarbij de rode draad.

Veel goede recepten zijn geschreven in dit kookboek, de volgende vraag is of er ook eten op tafel zal verschijnen. De volgende stap is de opmaak van de meerjarenbegroting in het najaar. Dan zal blijken in hoeverre voor het stadsbestuur de natuur en klimaat prioriteit heeft en er een geloofwaardig antwoord op de biodiversiteits- en klimaatcrisis klaarligt. De Bestuursnota 2025-2030 is in ieder geval beloftevol. We gaan dan ook graag verder in overleg om de aangekondigde plannen concreet uit te werken en mee te realiseren op het terrein. Wordt vervolgd dus.