Op woensdag 23 april verwelkomde het LIFE Green Valleys project een vertegenwoordiger van de Europese Commissie voor een belangrijk terreinbezoek. Het hoofddoel van dit bezoek was om de Commissie inzicht te geven in de voortgang van de verschillende projectacties en te beoordelen of alles volgens plan verloopt. Tijdens de ochtendsessie presenteerden de projectcoördinator en de verschillende partners een gedetailleerd overzicht van de reeds gerealiseerde acties en de verwachte resultaten tegen het einde van het project. Er werd ook gesproken over de uitdagingen, zoals de onverwachte hevige regenval in 2024 en de aanwezigheid van een bever in het Silsombos, waardoor enkele herstelwerken vertraagd zijn. Samen werden de mogelijke oplossingen en de vooruitzichten op een succesvolle afronding van deze werken besproken.
Een cruciaal onderdeel van de besprekingen was het After LIFE plan. Dit plan schetst de strategie die LIFE Green Valleys zal volgen om de duurzame impact van het project te waarborgen. Er werd verder ingegaan op hoe de noodzakelijke maaiwerken op de lange termijn kunnen worden verder gezet, hoe de herstelde natuurgebieden in optimale conditie kunnen blijven en hoe de waardevolle kennis en ervaring die tijdens het project zijn opgedaan verder kunnen worden verspreid en toegepast om een nog bredere impact te realiseren.

In de namiddag verplaatste de groep zich naar verschillende projectlocaties om de resultaten in het veld te aanschouwen. Zo werd een bezoek gebracht aan de reeds voltooide delen van het prikkelpad in Silsombos, waar de toekomstige inrichting in detail werd besproken. Nog in het Silsombos werd de vijver geïnspecteerd waar de herstelwerken nog uitgevoerd moeten worden. Vervolgens trokken we naar Torfbroek, waar de positieve effecten van het verwijderen van uitheemse boomsoorten op het herstel van de waardevolle graslanden duidelijk zichtbaar zijn. Hier werden in de afgelopen 10 jaar op verschillende momenten graslanden hersteld, waardoor nu een mooie evolutie zichtbaar is. De samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) in Torfbroek, die resulteert in een versterkte natuurhersteloperatie, werd eveneens toegelicht. Het bezoek werd afgesloten in het Hellebos, een belangrijke vindplaats van de zeldzame zwartblauwe rapunzel, waar de potentie van de herstelmaatregelen voor de uitbreiding van deze soort en de aanpak van de invasieve Amerikaanse eik werden besproken.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief