De grijze wouw komt in Afrika en tropisch Azië voor, maar breidt zich uit over Zuid-Europa, vooral Portugal, Spanje en Zuid-Frankrijk en stilaan noordelijker. Enkelingen komen al eens tot onze streken, wat deze waarneming bijzonder maakt.
Hij houdt van savanne- steppe achtige biotopen. Open jachtterrein met verspreide uitkijk plaatsen behoren tot zijn lievelingsbiotoop!
In tegenstelling tot de meeste roofvogels is het een echte standvogel en doet dus niet mee aan de jaarlijkse vogeltrek. Toch zijn er elk jaar een zeer beperkt aantal dwaalgasten te zien in Duitsland, Denemarken, Nederland en België. Aangezien het om enkelingen gaat is het voor de vogelliefhebbers een feest om deze prachtige roofvogel eens van dichterbij te gaan bekijken en zijn jachttechnieken te observeren.
Het menu bestaat vooral uit kleine knaagdieren zoals muizen, reptielen zoals hagedissen en kikkers. Ook zangvogels , vooral grondbroeders zoal leeuwerik en piepers worden als prooi verorbert. Kleine prooien eten ze vaak als vliegend, grotere prooien al zittend in een boom. Grotere insecten in beperkte mate.
Hun jachttechniek bestaat uit langzame zoekvluchten op een hoogte van 10 tot 20 meter, tussendoor redelijk frequent biddend als een torenvalk. Soms, vooral in de vroege ochtend, laag en traag vliegend over het jachtterrein met een opvallende diep- V- vormige vleugelslag. Een prachtig schouwspel!
Met dank aan Natuurlijk Zutendaal voor de info en fotograaf Jarne D'Haese voor het mooie beeld uit de kalkense Meersen.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief