Afbeelding
Groene bijeneter
Paul Pugh

Groene bijeneter verrast vogelaars in Overmere

19 mei 2025
Categorieën
Natuurbericht

Op 18 mei 2025 dook een groene bijeneter op in Overmere – Heikant (Oost-Vlaanderen). Het is pas de tweede keer dat deze vogel in ons land gezien is. Hij bleef enkele uren in het gebied rondhangen om op hommels te jagen en trok daarna verder. De kleurrijke verschijning trok heel wat fotografen aan. 

De maand mei bezorgt vogelaars sowieso de nodige kriebels. Het is niet alleen de maand dat zowat alle broedvogels gesetteld raken, het is ook een periode waarin zeer bijzondere verrassingen op de loer liggen. Vaak zijn dat vogels die te ver vlogen tijdens de trek, of door felle wind uit koers werden geslagen.

Vogelfotografen Kris De Rouck en Paul Pugh trokken naar het natuurgebied Heikant bij Overmere, in de hoop een mannetje roodpootvalk te spotten en te fotograferen. Deze zeldzame broedvogel uit Oost-Europa verbleef er al enkele dagen, maar liet zich aanvankelijk enkel vanop afstand zien. Met geduld en geluk slaagden de fotografen erin het dier toch mooi op beeld vast te leggen.

Alsof dat nog niet genoeg was, kregen ze onverwachts nog een extraatje. Terwijl ze ter plaatse waren, kwam wandelaar en vogelaar Vincent Verhoosel toevallig langs. Hij wees hen erop dat er iets verderop een bijeneter in een boom zat. Die zuiderse soort is zeldzaam in onze streken en altijd een spectaculaire waarneming. En inderdaad: in de verte was het karakteristieke silhouet van een bijeneter duidelijk te zien.

Toen ze dichterbij kwamen werden ook de kleuren beter zichtbaar en bleek het om een veel zeldzamere neef van onze zuiderse bijeneter te gaan: een groene bijeneter. Vol adrenaline maakten beide fotografen onmiddellijk het nieuws bekend en binnen het uur arriveerden tientallen vogelaars op de bewuste plek. De groene bijeneter ving nu en dan een langsvliegende hommel en toonde zich perfect en volledig ontspannen. De roodpootvalk bleek nu tot bonussoort ‘gedegradeerd’ maar de combinatie van de twee soorten op wandelafstand van elkaar was best uniek. De groene bezoeker hield het rond 14u30 voor bekeken en verliet het gebied.

Afbeelding
Groene bijeneter

Het is nog maar de tweede keer dat een groene bijeneter ons land bezoekt. De eerste waarneming dateert van 2 juli 2017, toen er eentje roepend over het schietveld van Brecht vloog. Die eer was dan ook voor slechts twee waarnemers weggelegd.

In Nederland werden al 7 gevallen van deze soort geregistreerd. Het bezoek van deze groene  bijeneter is behoorlijk vroeg en valt samen met de tot nu toe vroegste waarneming voor West-Europa ooit (op 18 mei 1998 in Terschelling, Nederland). De ‘meeste’ groene bijeneters in West-Europa duiken op tussen 27 mei en 17 september). De dichtste populaties broeden in Noord-West-Afrika (Marokko) en het Midden-Oosten (Oost-Turkije).

Tekst: Gerald Driessens (Natuurpunt Studie)