Afbeelding
sproeien van pesticiden
/

Natuurpunt roept minister Vandenbroucke op om zijn stem te laten horen over pesticiden

21 mei 2025
Categorieën
Natuurbeleid

Pesticiden hebben een grote impact op onze gezondheid. Het is daarom essentieel dat minister Frank Vandenbroucke (Volksgezondheid) mee beslist over pesticiden. Volgens de Belgische wet heeft hij dat recht. In de vorige regeerperiode paste de minister dat recht niet toe, door een afspraak met de minister van Landbouw. Gezondheids-, milieu- en natuurorganisaties, waaronder Natuurpunt, vragen dat de minister dit medebeslissingsrecht deze legislatuur wel opneemt.

Natuurpunt, PAN Europe, de Landsbond der Christelijke Mutualiteiten, de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, Kom op tegen Kanker, KickCancer, Vlaamse Parkinson Liga, SSMG Cellule Environnement, Nature et Progrès Belgique, Natagora, Bond Beter Leefmilieu, Velt, Vogelbescherming Vlaanderen, Dryade, de West-Vlaamse Milieufederatie, Canopea, Pomona en Broederlijk Delen vragen minister Frank Vandenbroucke om zijn medebeslissingsrecht rond pesticiden op te nemen. Bij het aantreden van de nieuwe federale regering, begin februari, richtten gezondheids- en milieuorganisaties ook al een brief met deze vraag aan de minister. 



Van Parkinson tot verstoring van hormonen



De organisaties wijzen op de wijdverspreide aanwezigheid van pesticiden in onze omgeving als een van de dringendste problematieken inzake leefmilieu en gezondheid. Pesticiden worden overal aangetroffen: in bodem, vegetatie, water, lucht, natuurgebieden, op speelplaatsen, en in onze huizen en slaapkamers. Hun impact reikt dus nog véél verder dan waar ze worden toegepast. Blootstelling aan pesticiden wordt in verband gebracht met een brede waaier aan aandoeningen, waaronder bepaalde types kanker en neurodegeneratieve aandoeningen. Het aantal Parkinsonpatiënten steeg de laatste jaren aanzienlijk - experten spreken over een Parkinson pandemie, en een verband met blootstelling aan pesticiden.



Pesticiden zijn ook een van de belangrijkste bronnen van hormoonverstoorders: het merendeel van de gezondheidskosten gelinkt aan hormoonverstoorders is naar schatting het gevolg van blootstelling aan pesticiden, wordt vermeld in het Nationaal Actieplan voor Hormoonverstoorders (NAPED).

Slecht voor ecosystemen



Pesticiden ondermijnen onze gezondheid daarbij door hun enorm destructieve impact op biodiversiteit, water- en bodemkwaliteit. En dat terwijl deze ecosystemen de essentiële basis vormen voor onze fysieke en mentale gezondheid en ons welzijn. 



Noah Janssen,directeur van Natuurpunt:

“Pesticiden komen terecht in water, bodem en lucht. De impact op bestuivers zoals bijen of

vlinders is enorm. Hun aantallen gaan onrustwekkend achteruit. Dat zullen we ook voelen in

onze voedselproductie. Maar ook vogels, vissen en zoogdieren stapelen het gif in zich op. En

finaal ontsnapt ook de mens niet. We betalen de prijs voor zogenoemde gewasbescherming in

de vorm van acute en chronische ziekten. Wanneer valt de minister zijn frank?”