Afbeelding
galloway_wimdirckx_0.
Wim Dirckx

Nieuwe impuls voor Maaswinkel: runderen en paarden helpen zeldzame natuur herstellen

26 mei 2025
Categorieën
Natuurbericht

In natuurgebied Maaswinkel (Limburg) heeft Natuurpunt een aantal natuurherstelwerken uitgevoerd. Dankzij enkele strategische grondaankopen kon een groot, aaneengesloten begrazingsblok van 34 hectare ingericht worden, waar runderen en paarden vanaf deze zomer jaarrond vrij kunnen rondzwerven. Dit vormt een belangrijke stap in het herstel van een waardevolle natuurmozaïek met graslanden, struiken en loofbos – precies het leefgebied waar soorten zoals de boomkikker, grauwe klauwier en meidoornspanner afhankelijk van zijn.

Om de natuur een handje te helpen, werden exotische soorten zoals Amerikaanse vogelkers verwijderd en werd in verschillende zones het struweel teruggezet. In de boomgaard en andere verdichte graslanden werd de vegetatie zelfs deels verwijderd via ‘chopperen’ – een techniek waarbij de vegetatie en een deel van de bovenste humuslaag wordt weggehaald. Dit geeft kruiden en insecten opnieuw ruimte om te groeien en bloeien.

Van grindwinningsgebied naar topnatuur

Maaswinkel, gelegen vlak bij de Maas, draagt nog sporen van het industriële verleden: diepe putten uit de grindwinning en baksteenproductie tekenen het landschap. Maar de natuur heeft het gebied intussen heroverd. Zeldzame soorten zoals de boomkikker en meidoornspanner voelen zich hier thuis. Toch dreigde dat succes om te slaan: de afgelopen jaren groeide het gebied langzaam dicht, ten koste van de open, kruidenrijke zones.

Rewilding in het klein

Om verdere verbossing tegen te gaan, werd een terrein van 34 hectare afgezet. Een tiental runderen en paarden zal hier binnenkort zorgen voor natuurlijke begrazing. Zo houden ze het landschap open, en helpen ze om het waardevolle mozaïek van grasland, struweel en bos in stand te houden.

 

Afbeelding
Maaswinkel
Kris Boers
Door het verwijderen van exoten, zoals de Amerikaanse vogelkers, ontstaat een meer open bos waar kruidige vegetaties weer een kans krijgen.

Natuur in balans

De impact van deze maatregelen wordt de komende jaren nauwgezet opgevolgd. Het doel? Een evenwichtige mix van open plekken, struweel en bos, afgestemd op de noden van kwetsbare soorten. Dankzij de inzet van grote grazers en gericht beheer, krijgt Maaswinkel een nieuwe boost als topgebied voor biodiversiteit.

Afbeelding
Maaswinkel
Kris Boers
Graslanden werden weer opener gemaakt door het verwijderen van een deel van het struweel. Zo werd verdere verbossing tegengegaan.
Afbeelding
logo's
Kris Boers

De aankopen en de werken gebeuren met de financiële steun van het het BeWild Kempen-Maasland fonds, het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid (Projectsubsidie Natuur) en het Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling.

Tekst: Kris Boers (Natuurpunt Beheer)