Afbeelding
Grote Nete
Natuurpunt

Ook Ineos Aromatics dient zich aan de wet te houden

9 okt 2024
Categorieën
Natuurbeleid
Organisatie

"Geef ons een vergunning of we sluiten de fabriek”, zo luidde het dreigement van Ineos-baas Jim Ratcliffe in de Gazet van Antwerpen. Daaraan toegeven is geen optie en bovendien een fout signaal, zo zeggen BBL en Natuurpunt, die de vergunning aanvochten. De lozingsregels zijn al jarenlang bekend, oplossingen bestaan. Geen enkel bedrijf mag milieuregels negeren, onze waterwegen vervuilen en de volksgezondheid in gevaar brengen.

Ineos Aromatics dient zich aan de wet te houden. Het lozen van te veel kobalt in de Grote Nete is illegaal, punt. De recente uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen was hierin duidelijk en onderstreepte de ernst van de situatie: om een verdere achteruitgang van de waterkwaliteit tegen te gaan – van onze 195 waterwegen, zijn 194 in slechte staat – moet elk bedrijf dat schadelijke stoffen loost, zich houden aan de Europese wetgeving.

Tot de vergunning ingetrokken werd, loosde het bedrijf 1.000 keer meer kobalt in de Grote Nete dan wat de milieunorm gezond acht. Dit leidde tot een verontrustende achteruitgang van de waterkwaliteit, met schadelijke gevolgen voor de biodiversiteit, de lokale ecosystemen en de volksgezondheid.

De Kaderrichtlijn Water, van kracht sinds 2000, stelt dat een achteruitgang van de waterkwaliteit verboden is. Het bedrijf weet dus al lang dat de nodige inspanningen geleverd moeten worden. Maar ook de overheid draagt hierin een grote verantwoordelijkheid als ze onverantwoorde vergunningen aflevert. Op die manier schept ze valse verwachtingen bij bedrijven, door regels als aanbevelingen voor te stellen. Dat leidt tot vervuilde waterlopen, maar ook een ongezonde juridische bodem: als een rechter beslist de wet uit te voeren, komen die vergunningen op de helling te staan.

Wij verwachten dat het bedrijf haar verantwoordelijkheid opneemt en de nodige inspanningen levert om de kobaltlozingen terug te dringen en zich aan de wet te houden. Dit betekent dat het bedrijf moet investeren in de best beschikbare technieken. En laat er geen twijfel over bestaan: de filtertechnieken bestaan, men moet er gewoon in willen investeren. Werkgelegenheid kan niet gered worden door milieuvoorschriften te slachtofferen. Nu technologische inspanningen leveren en verder verduurzamen, creëert juist gouden economische kansen in de toekomst. Maar het is ook aan de regering om zorgvuldiger om te gaan met haar vergunningverlening en onze waterlopen en gezondheid te beschermen.

Natuurpunt en BBL blijven openstaan voor overleg met het bedrijf, maar de bescherming van ons leefmilieu laten we niet zomaar opzij vegen.

Meer info: robin.verachtert@natuurpunt.be