Juffrouw Karina (Karine De Wyngaert) van het 5de leerjaar is de promotor van een educatief project rond de gierzwaluwen in de school.
Jaarlijks krijgen de leerlingen van het 5de leerjaar een observatie-oefening (zie bijlage) waarbij ze bewegingen van de gierzwaluwen bij de nestkasten noteren.
Natuurgidsen komen hen meer uitleg geven over de gierzwaluw. De leerlingen van het 5de maken dan posters en gaan zelf in het 2de leerjaar vertellen over gierzwaluwen. (In 2024 is de observatieoefening niet kunnen door gaan omdat er overdag, door het slechte weer, geen gierzwaluwen waar te nemen waren).
Reeds in 2018 hadden zij een camera in een nestkast doordat zij bij de wedstrijd Whizzkids een mezenkast met camera wonnen. Die was geschonken door een wetenschappelijk project voor de opvolging van mezen. Omdat er in hun school geen mezen waren hebben zij die camera omgebouwd naar een gierzwaluwkast (daar waren de mensen van het mezenproject niet zo tevreden over).
Toen die camera enkele jaren geleden niet meer aan de praat te krijgen was, hebben zij twee camera’s van Green Backyard aangeschaft en die ingebouwd in gierzwaluwnestkasten. In de nestkasten hebben ze ook een spiegeltje geplakt voor een totaalzicht.
Juffrouw Karina heeft een website gemaakt voor de kinderen. Op die website staat de link naar de camera’s. Die zaten in juni 2024 zonder stroom maar eer was wel een link naar YouTube filmjes van mei 2024:
https://sites.google.com/dezandkorrel.be/gierzwaluwenhechtel/hom
Via een link op deze pagina kan je alvast kijken hoe ze zich op 2025 hebben voorbereid!

Technische info:
Aan de camera’s hangt een wifi-zender die de beelden draadloos doorstuurt naar de wifi-ontvanger bij de PC in de klas, aangesloten op het netwerk van de school. De stroom voor de camera’s komt van een autobatterij met zonnepaneel op het dak bij de nestkast.
De stroomvoorziening is nog een aandachtspunt. In juni 2024 liggen de camera’s uit: vermoedelijk is de autobatterij plat.
Op de PC in de klas draait OBS studio om te streamen naar YouTube. Om de camera's te beheren gebruiken zij iCSeeapp op foon of tablet. Green backyard heeft daarvoor nu ook een eigen erg gelijkende app. De opzet en installatie is volgens hen zeer goed uitgelegd in handleidingen van Green Backyard.
Technisch worden zij bijgestaan door Gunther Eerdekens van Natuurpunt Hechtel-Eksel.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief