Afbeelding
Watermonsters
Roeland De Wilde

Watermonsters en Natuurpunt Scheldeland duiken in de waterkwaliteit

7 mei 2025
Categorieën
Lokaal nieuws

Watermonsters en Natuurpunt Scheldeland duiken in de waterkwaliteit

Watermonsters en Natuurpunt Scheldeland

Afbeelding
Staalnames

Roeland De Wilde

Afgelopen maand deed Natuurpunt Scheldeland - zoals alle andere afdelingen - mee aan Watermonsters, het grootste burgeronderzoek ooit naar de kwaliteit van ons oppervlaktewater.

Dit initiatief van Waterland vzw en De Standaard brengt duizenden vrijwilligers op de been om op meer dan 5000 plekken in Vlaanderen waterstalen te nemen. Zo gaan ze na of er E. coli in het water zit— een bacterie die kan wijzen op vervuiling door afvalwater of uitwerpselen.

Roeland De Wilde en Hannah Broeckx waren onze monsternemers van dienst.

 

In de Kalkense Meersen en omgeving werden vijf stalen genomen: drie in de Meersen zelf, één in de Nonnenbossen, en één aan de Paardeweide in Berlare (aan het Riekend Rustpunt).



De officiële resultaten laten nog even op zich wachten, maar dankzij de Petri-schaaltjes kunnen we toch al een paar zaken melden.

  • De grootste vervuiling vonden we aan de samenvloeiing van de Oude Schelde-arm (die vanuit Overschelde/Stookte loopt) met de Maanbeek (die via de Damvallei in de Meersen komt). Op het schaaltje zagen we hier veel blauwe stipjes — elk een kolonie E. coli. Dat is een duidelijk teken van zware vervuiling met afvalwater. In vergelijking met andere plaatsen in Vlaanderen was dit een van de hoogste aantallen.
    Afbeelding
    Staalnames

    Roeland De Wilde

Opvallend is dat deze vervuiling opdook tijdens een droge periode. Dan zou je normaal gezien weinig of geen ‘overstort’ verwachten. Dat is een soort noodafvoer in het rioleringsnet: bij hevige regen komt er teveel water in de buizen en wordt het ongezuiverd in de waterlopen geloosd.

De kans is dus groot dat er hier ook andere oorzaken meespelen, zoals overbemesting of rechtstreekse lozingen van afvalwater.

Gelukkig waren er ook positieve vaststellingen.

De zuiverste locatie lag aan de Molenmeers, een gebied waar onder andere Grutto’s broeden. Het Petri-schaaltje bleef daar volledig schoon: geen blauwe stipjes, dus geen E. coli. Dat toont mooi aan dat het water weliswaar vervuild toekomt in de Meersen, maar properder weer verder stroomt.

De natuur doet hier dus duidelijk haar zuiverende werk!

 

  • De overige meetpunten, zoals de Nonnenbossen en Paardeweide, gaven een gemengd beeld, maar scoorden al bij al vrij goed.

Wil je meer weten, ga dan naar https://www.watermonsters.be/faq

Op 7 juni vind je alle resultaten terug op een gedetailleerde kaart en in een uitgebreid dossier in De Standaard. Hou onze website in het oog voor de resultaten van Regio Scheldeland.