Natuurherstel in de Walputbeek
Wetlandherstel in de Grote Berenvoet
De Grote Berenvoet is gelegen langs De Dender en maakt deel uit van het groter reservaatgebied van de Walputbeek. De natte flanken van de Dender kenmerken zich hier door enerzijds sterke fluctuaties in debiet tussen zomer en winter, en het feit dat deze vooral gevoed wordt door regendebieten van de zijbeken. Deze condities zorgen voor het ontstaan van een grote ondiepe plas, centraal in het gebied. Met name de slikrand en de plas-dras situatie langs de oever van deze plas zorgen voor een grote aantrekkingskracht voor doortrekkende, overwinterende en broedende watervogels zoals de zomertaling, kleine plevier, krakeend of de scholekster.
Omdat de plas doorheen de jaren steeds meer verlande en ondieper werd kwam deze steeds vroeger droog te staan. Daarnaast profiteerden wilgen ervan om de droogliggende oevers te koloniseren en de plas te beschaduwen. Beide factoren maakten dat de plas zijn bijzondere aantrekkingskracht voor watervogels steeds meer verloor. Om de oorspronkelijke situatie te herstellen is in 2021 besloten om een project in te dienen bij de Vlaamse overheid (Projectsubsidie Natuur) om de plas terug uit te diepen en het open karakter te herstellen.
Tijdens de werken is de grote plas over de volledige oppervlakte 30 cm uitgediept. Daarnaast zijn de wilgen die zich aan de oevers van de plas hadden gevestigd uitgetrokken. Door het profiel van de vijver zeer geleidelijk aan te leggen is de ecologisch zeer interessante plas-dras zone hersteld. Als laatste is naast de plas ook een kleinere poel hersteld en uitgediept om ruimte te bieden aan de vele insecten die afhankelijk zijn van deze kleine poelen verspreid doorheen het landschap.
Deze werken zijn mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid de herstel- en veerkrachtfaciliteit van de Europese unie (RRF).
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief