Testproject Droogte

Antwerpen
Limburg
Vlaams-Brabant
Afbeelding
Grauwe gans - waarnemingen.be - Dominique Duyck
waarnemingen.be - Dominique Duyck
Soort
Biodiversiteit
Klimaat
Telproject Vogels
Looptijd
Actief
Werking
Natuurpunt

Titel 1

Dit is een test. De aanhoudende droogte laat zijn sporen na: planten lijden en eerdere droogtes (2018-2019) toonden al aan hoe plantengemeenschappen kunnen veranderen. Ondergrondse effecten zijn minder zichtbaar, maar Nederlands onderzoek wijst uit dat droogte de cruciale bacterie- en schimmelgemeenschappen in de bodem sterk beïnvloedt. Zelfs na herstel van de vochtigheid blijven deze verstoringen bestaan, wat aantoont dat droogte een blijvende impact heeft op de bodem.

Afbeelding
Krakeend - Luc Meert
Audio file
Beluister hier

Accordeon

Vraag 1

Antwoord 1 - Wie nu rondkijkt in de natuur, kan het met eigen ogen vaststellen. Op heel wat plaatsen laten planten zoals rode klaver en smalle weegbree hun bladeren hangen. Planten belanden in een stresssituatie, waardoor ze in overlevingsmodus gaan. Daarbij valt de groei stil, nemen ze minder voedingsstoffen op en kunnen processen zoals nectarproductie verstoord worden.

Vraag 2

Antwoord 2 - Droogte zorgde er ook voor dat sommige planten gewoon verdwijnen: uit een grote Nederlandse analyse blijkt dat de extreme zomers geleid hebben tot de achteruitgang van zeldzame plantensoorten in natuurgebieden. In 239 proefvlakken ging de bedekking van bijzondere en habitattypische plantensoorten met zo'n 20% achteruit. Vooral natte heide kwam als kwetsbaar natuurtype uit de analyse. Onder de plantensoorten bestaat er dus een grote variatie in tussen droogteresistentie. In graslanden en bermen is kropaar een grassoort die goed bestand is tegen droogte. Tijdens droge periodes nemen planten minder voedingsstoffen op (terwijl milieuverstoringen zoals stikstofdepositie niet stilvallen). Wanneer het dan nadien weer regent, kunnen sommige planten zoals kropaar, sterk profiteren van de opgehoopte voedingsstoffen in de bodem.

Vraag 3

Antwoord 3 - Wat er zich in de bodem afspeelt, is moeilijker waar te nemen. Nochtans zitten in die bodem microbiële gemeenschappen die essentieel zijn voor het overleven van plantengemeenschappen. Het gaat dan zowel over schimmels als bacteriën. Opnieuw Nederlandse onderzoekers toonden aan dat beide groepen anders reageren op droogte. 

vraag 4

Antwoord 4 - Zo heeft droogte ook een impact op o.a. koolstofopslag in de bodem. In Nederlandse heidegebieden werd gemeten dat bij droogte er minder koolstof wordt opgeslagen in de bodem onder grassen en oude struikheidevegetaties -maar die afname werd niet vastgesteld in jonge heidevegetaties. De wetenschappers stellen vast dat dus ook het beheer een impact kan hebben.

test dubbele knop