
Ze staan elk jaar in de top 3 van meest getelde vogels op de speelplaats. Ze behoren tot de grootste tuinvogels in Vlaanderen. De kauw en de zwarte kraai lijken sterk op elkaar en toch zijn ze duidelijk verschillend. Vlieg door de prentjes en tekst hieronder en leer ze gemakkelijk herkennen. Zo word je snel een echte vogelkenner!
VOGELPASPOORT
We zetten even kort de belangrijkste kenmerken van de kauw en de zwarte kraai op een rij. Merk je al een verschil tussen beiden?


WAT IS HET VERSCHIL?
Veel mensen denken dat alle grote, zwarte vogels kraaien zijn, maar jij weet beter. De kauw is de enige zwarte vogel met een grijze kop en een licht oog. De zwarte kraai is - de naam zegt het al - volledig zwart, ook de ogen. Bekijk deze video om nog meer over de kauw en de kraai te ontdekken!
DE SAMENVATTING


KAUW
De kauw kan je ook vaak gemakkelijk herkennen in de lucht, want de kauw is een romantische vogel. Ze vliegen altijd zij aan zij met hun partner, zelfs in een grote groep. Als je oplet, haal je de verliefde koppeltjes er dus zo uit. Er is geen enkele andere vogel die dat ook doet.
Wat hen ook bijzonder maakt, is dat ze echte speelvogels zijn. Ze doen dus niet alleen nuttige dingen zoals voedsel zoeken. Ze maken ook graag plezier. Slimme beesten dus, die kauwen.
KAUWENTAAL
De kauw is genoemd naar wat hij zegt, hij maakt korte en lange 'ka-w', 'koh-w' en 'keh-'geluiden.


ZWARTE KRAAI
Zwarte kraaien leven in paren of kleine groepen. Ze hebben een grote, gebogen snavel met stompe punt. Je ziet ze vaak stappen waarbij het achterlichaam heen en weer gaat. Andere vogels hippen op hun twee poten tegelijk, omdat deze niet zo vaak op de grond komen.
KRAAIENTAAL
Net zo als de kauw, is de zwarte kraai genoemd naar wat ze zegt. Een zwarte kraai maakt een luid en schor gekrast geluid dat meestal klinkt als "kaah-kaah-kaah" of "kraa-kraa-kraa" of 'kraa(i)-kraa(i)'.
WIST JE DAT...?



WIE EET WAT
Elke vogelsoort heeft zijn favoriete hapje en plekje om te eten. De kauw en de kraai zijn alleseters. Ze eten insecten, zaden, noten, vruchten, etensresten en zelfs kleine dieren. Kraaien zijn erg slim en gebruiken slimme trucs om aan voedsel te geraken. Zo laten ze bijvoorbeeld noten op de weg vallen. De noot breekt dan of wordt door auto’s overreden. En ziezo, hun hapje is klaar om van te smullen.

WAT KAN JIJ DOEN
In de winter vinden vogels moeilijker voedsel. De dagen zijn korter en alle insecten zijn diep onder de grond gekropen. Grote vogels kan je helpen door de schil van je appel of het klokhuis buiten op de grond te leggen. Leg ze in je tuin of op de speelplaats op een open plek. Zorg dat de vogels een verstopplek dichtbij hebben, zoals een boom of een haag. Zo kunnen ze gemakkelijk ontsnappen aan katten of roofvogels die ook op zoek zijn naar een lekker hapje.
HET GROTE VOGELWEEKEND
Je kan ook de wetenschap helpen door mee vogels te tellen tijdens het laatste weekend van januari. Zo ontdekken we waar welke vogels voorkomen in Vlaanderen. En kunnen we de vogels nog beter beschermen. Iedereen kan meedoen! Tel jij ook een kwartiertje mee tijdens Het Grote Vogelweekend?
Je kan ook op school meetellen tijdens de Vogeltelweek voor Scholen. Dan tel je samen met je klas een kwartiertje de vogels op je speelplaats.

VOGELLESSEN
Benieuwd naar de andere vogels in de top 10 van meest getelde vogels in de tuinen? Ontdek onze andere vogellessen en word een echte ornitholoog (dat is het moeilijke woord voor vogelkenner). Fwiet fwiet, op naar de volgende.