
Boswilg
De boswilg is een struik- of boomvormige wilgensoort die vaak voorkomt aan bosranden en in vochtige gebieden. Bekend om zijn zachte, zilvergrijze katjes in het vroege voorjaar.
Meerjarig
Zon, halfschaduw, schaduw in tuinaarde, voedselrijke kleigrond of kalkrijke leemgrond.
Bloeit in maart en april.
Hoe herken je de boswilg?
De boswilg is makkelijk te herkennen in het vroege voorjaar door zijn wollige katjes die al verschijnen voor de bladeren.
- Zachte zilvergrijze katjes die later geel kleuren door de meeldraden.
- Eironde tot elliptische bladeren met een matgroene bovenkant en viltige onderzijde.
- Groeit als brede struik of kleine boom, vaak met meerdere stammen.
De boswilg is een van de eerste bloeiers in het voorjaar en een belangrijke voedselbron voor vroege insecten zoals hommels. De soort is tweehuizig, wat betekent dat er mannelijke en vrouwelijke exemplaren zijn, elk met hun eigen katjes.


Bloeiperiode
Boswilg bloeit in maart en april, vaak nog voordat de bladeren aan de plant verschijnen. De mannelijke katjes zijn geel door de stuifmeelrijke meeldraden, terwijl de vrouwelijke katjes groener blijven.
Hoe zorg je voor de boswilg?
- Wanneer te planten / zaaien: Voor bomen en struiken geldt dat de beste plantperiode het najaar is. Sommige wilgensoorten kan je makkelijk stekken om te vermeerderen, maar de boswilg vraagt het al wat meer kennis, ervaring en een portie geluk.
- Onderhoud: Snoeien kan aan het einde van de bloeiperiode. Een tweede moment om de boom wat kleiner te maken is in het najaar: je kan de wilg knotten wanneer de bladeren zijn afgevallen en de sapstroom in de plant is stilgevallen. Dat is meestal tussen november en februari. Knotten gebeurt door alle zijtakken kort boven de knot (verdikking bovenaan de stam) af te zagen, zodat enkel de stam met de knot overblijft. Zo stimuleer je de groei van nieuwe scheuten in het voorjaar. Knotten verlengt niet alleen de levensduur van de boom, maar voorkomt dat zwarte takken uitscheuren.
- Moet je iets doen voor de winteroverleving? Nee, de boswilg is een sterke boom die de winter goed overleeft.
- Levensduur: Meerjarig, kan tientallen jaren oud worden.
Waar vind je de boswilg?
Boswilg komt voor in heel Vlaanderen en groeit graag op vochtige plaatsen zoals langs slootkanten, in moerassen, bosranden en in heggen. Ook in stedelijke omgevingen wordt hij vaak aangeplant.
Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Komt deze soort veel voor?
Ja, de boswilg is wijdverspreid in Vlaanderen en is een van de meest algemene wilgensoorten. Ze speelt een belangrijke ecologische rol als vroege bloeier en waardplant voor insecten en vogels.
Leer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief