
Gewone margriet
De gewone margriet is een vaste plant met opvallende witte bloembladen en een geel hart. Ze is een geliefde wilde bloem in weilanden en bermen en wordt vaak gebruikt in bloemenweiden.
Meerjarig
Zon, halfschaduw op een kalkrijke leemgrond, tuinaarde, arme zandgrond.
Bloeit van mei tot september.
Hoe herken je de gewone margriet?
De gewone margriet is een makkelijk herkenbare bloem die vaak voorkomt in graslanden en langs wegen. Ze heeft een kenmerkende uitstraling met haar witte bloembladen en een geel hart.
- Grote, witte bloem met een geel hart op een lange, dunne stengel
- Bladeren zijn langwerpig tot spatelvormig en hebben een licht getande rand
De gewone margriet kan in grote groepen groeien en vormt zo een prachtig bloementapijt. De bloemhoofdjes bestaan uit tientallen kleine buisbloemen in het centrum, omringd door witte lintbloemen. De stevige, holle stengel zorgt ervoor dat de bloem goed rechtop blijft staan.

Bloeiperiode
De gewone margriet begint te bloeien vanaf mei en kan doorgaan tot september. De bloemen openen zich overdag en sluiten zich ’s nachts. In deze periode trekt de plant tal van bestuivers aan, zoals bijen en vlinders.
Hoe zorg je voor de margriet in je tuin?
- Wanneer te planten / zaaien: Zaaien in het voorjaar (maart-april) of najaar (september-oktober). De zaden kiemen gemakkelijk in lichte, goed doorlatende grond.
- Onderhoud: De plant heeft weinig onderhoud nodig. Door de uitgebloeide bloemen weg te halen, bevorder je nieuwe groei.
- Levensduur: Meerjarig, komt jaarlijks terug en kan zichzelf uitzaaien.
Waar vind je gewone margriet?
De gewone margriet komt veel voor in Vlaanderen en is vooral te vinden in graslanden, bermen en open bossen. Ze houdt van voedselarme gronden en gedijt goed in extensief beheerde weiden.
Komt deze soort veel voor?
Ja, de gewone margriet is een algemene plant in Vlaanderen.
Leer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief