
Beste BioBlitzers,
We zijn goed op weg. Vorige week behaalden we onze eerste mijlpaal: 1000 soorten gezien! Op naar de 2500 en verder!
In deze nieuwsbrief staan we stil bij planten, de basis voor alle leven. Deze maand gaan we dat ook letterlijk doen. Dankzij de versoepeling van de corona-maatregelen kunnen we eindelijk een wandeling voorzien. We gaan op donderdag 20 mei en zondag 23 mei op zoek naar stadsflora in het centrum van Sint-Gillis-Waas. Inschrijven (via dit formulier) is verplicht
Veel zoekgenot en tot op de wandeling.
Vriendelijke groeten,
Het BioBlitz-team
Brigitte, Marc, Ilse, Edwin, Guy, Gert
Hoe is het gesteld met onze biodiversiteit?
Bioblitzen live
Jullie schreven in op de nieuwsbrief van 'BioBlitz Waasland-Noord. Exclusief voor jullie organiseren we onze eerste excursie in het centrum van Sint-Gillis-Waas. De nadruk tijdens deze excursie ligt op de 'stadsflora' maar dat houdt ons zeker niet tegen om ook andere waarnemingen te bespreken en in te voeren.
Deze excursie is een ideaal moment om ook andere BioBlitz'ers te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Heb je nog vragen met betrekking tot het ingeven van waarnemingen en/of het gebruik van de apps, dan staat ons team klaar om je daarbij te helpen.
Omdat de groep te groot is (corona-maatregelen max 25 deelnemers), voorzien we een excursie tijdens een weekdag en ééntje tijdens het weekend, telkens van 14u00 tot 16u30.
Ga je graag mee, schrijf je dan in voor één van deze twee mogelijkheden.
Inschrijven kan tot en met 16 mei, daarna verdelen we de groepen en sturen we jullie een bevestigingsmail met praktische afspraken.
Graag tot op één van deze twee excursies.
Soortengroep in de kijker: planten
Een betere kennis van soorten leidt tot betere en waardevollere waarnemingen. We verzamelen iedere maand interessante bronnen over een specifieke soortengroep.
Planten vormen de basis voor alle leven. We denken dan automatisch aan grazers zoals runderen en schapen, maar er zijn er heel wat meer die planten als voedingsbron hebben. Insecten die knagen aan bladeren, bijen of vlinders op zoek naar nectar in de bloemen of de gaai die zich tegoed doet aan de eikels.
Sommige insecten voeden zich specifiek met één soort plant. Een voorbeeld hiervan is de knautiabij deze bezoekt enkel de knautia of beemdkroon om op zoek te gaan naar voedsel. Dit bijtje wordt op haar beurt geparasiteerd door de knautiawespbij. Het is duidelijk dat het verdwijnen van de knautia gevolgen heeft voor andere soorten zonder dat we hier veel erg in hebben. Daarom het belang van vegetaties met een zo groot mogelijke biodiversiteit.
En alle hulp telt, richt uw tuin zo natuurlijk mogelijk in, een gladgeschoren gazon is echt geen ‘must’, en veel biodiversiteit moet je in deze laatste niet verwachten.
Natuurpunt biedt een heleboel webinars aan om meer te leren over planten:
- Voorjaarsbloeiers
- Eetbare en giftige planten
- Muur-, stoep- en straatputflora (4 euro)
- Tuinvlieders en pelgrimplanten (4 euro)
- Natuur in de stad
- Onkruid smaakt (4 euro)
Uiteraard zijn er nog heel wat andere organisaties die zich bezig houden met planten. De moeite waard om te bekijken zijn:
- De nieuwsbrief 'Soorten onder de loep' van Inverde
- De website van Floron, over wilde planten in Nederland
Moeilijk gaat ook
De natuur beter leren kennen is niet altijd evident maar onder het motto ‘moeilijk gaat ook’ geraak je al een eind verder en leer je natuur wel naar waarde schatten. Welkom bij mijn ontdekkingstocht.
Lees het blog van Natuurverkenner Ilse
Over deze nieuwsbrief
BioBlitz Waasland-Noord is een initiatief van Natuurstudie werkgroep van Natuurpunt Waasland-Noord. Met uw hulp brengen we de biodiversiteit in onze gemeenten in kaart.