Hoe kan je glimwormen spotten?

Icon
Icoon - Tip

Waar en wanneer vind je glimwormen en vuurvliegjes?

Op zwoele zomeravonden vanaf juni verlichten ze het donker: glimwormen! Het is een indrukwekkend fenomeen dat je minstens 1x in je leven moet gezien hebben. In Vlaanderen vind je drie soorten glimwormen terug: de grote glimworm, kleine glimworm en de kortschildglimworm. 

Zoek de lichtgevende insecten in je tuin of in de natuur en geef je observatie mét foto in op waarnemingen.be. Maar opgelet: onze natuurgebieden zijn alleen toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Ga dus op tijd op stap en zoek daarna in de wegbermen.

Tips

Vanaf juni begint de magische tijd van de glimwormen en vuurvliegjes weer. 

  • In theorie kan je ze tegenkomen van mei tot zelfs september, vanaf het einde van de schemering tot iets na middernacht.
  • De kleine glimworm (Lamprohiza splendidula): de mannetjes vallen erg op vooral in de tweede helft van juni tussen 22u30 en 23u15 die massaal als kleine lichtjes rondvliegen - een zeldzaam maar betoverend spektakel! 
  • De kortschildglimworm (Phosphaenus hemipterus) is minder opvallend, maar even boeiend. De dagactieve soort wordt vaak over het hoofd gezien, maar kruipt vaak rond zowel in natuurgebieden als tuinen en parken.
  • De grote glimworm (Lampyris noctiluca) is onze bekendste soort, maar heeft het moeilijk door habitatverlies, pesticidengebruik en vooral lichtvervuiling.

Meer over glimwormen en vuurvliegjes