Kies deze planten voor bijen en hommels

Afbeelding
Zadenmengsel
NP
Icon
Icoon_Groot - Gras

Het inheems bloemenmengsel van Natuurpunt

Na jaren werk en onderzoek, kunnen we met trots samen met Natagora, CJ Wildbird Foods en Ecoflora ons gloednieuw inheems bloemenmengsel voor bijen en andere insecten voorstellen. Deze 10 zorgvuldig uitgekozen soorten geven de biodiversiteit in je tuin een boost. En dat is nodig: want wilde bijen hebben het moeilijk.

Haal het bloemenmengsel in huis

Geschiedenis

Gestart uit het idee dat er nood is aan een goed, inheems bloemenmengsel hebben we onze bijenspecialisten aan het werk gezet. In het veld, gingen ze op speurtocht om vast te stellen welke inheemse bloemen het vaakst bezocht werden door wilde bijen. Belangrijk werk, want wilde bijen hebben het moeilijk. En als je ze wil helpen, doe je dat best op de juiste manier.

In winkelrekken vind je veel bloemenmengsels voor insecten, maar in de praktijk hebben maar weinig soorten écht impact.

Afbeelding
Aculeaweekend
Jens D'Haeseleer

Wat zijn inheemse bloemen?

Inheemse bloemen of planten, zijn soorten die van nature voorkomen bij ons. Ze zijn aangepast aan onze omgeving en omgekeerd is dat ook zo. Ze spelen een belangrijke rol in ons ecosysteem want ze bieden voedsel en schuilplaatsen voor veel dieren. 

Afbeelding
Gratis gids voor tuin vol leven
NP

Gratis gids voor een tuin vol leven

Een leuke gids boordevol praktische en haalbare tips om je tuin om te toveren tot een mini natuurgebied waar het voor heel veel dieren en voor jezelf heerlijk vertoeven is.

Vraag je Tuingids aan

Zo ga je aan de slag

Besteld in onze winkel en ontvangen? Het bloemenmengsel is goed voor het inzaaien van 2m² in vrijgemaakte aarde. Zaai je mengsel in je gazon tussen de grassprieten? Dan kom je met 1 zakje toe voor zelfs 5m² bloemen. Het mengsel bestaat uit meerjarige bloemen dus geniet je elk jaar opnieuw. 

Bloemenveld

Wil je graag een compact bloemenveld? Kies dan een zonnig stukje uit en maak het vrij van gras en andere ongewenste kruiden. Je kan de grasmat met de hand weghalen en afvoeren of de grond meerdere maanden afdekken met een ondoorzichtige doek tot het gras vanzelf verdwijnt.

Meng de zaden met zand om ze makkelijker uit te zaaien. De zaden hoeven niet afgedekt te worden en je hoeft de grond zeker niet te bemesten. Wilde bloemen staan het liefst met hun voeten in een onbemeste, voedingsarme bodem.

Gazon

Je kan het zaad ook direct inzaaien in je gazon. Zo tover je snel een biodiverse grasmat tevoorschijn. Bonus: het bloemenmengsel is ook geschikt voor gras dat veel platgetrapt wordt door kinderen, ze kunnen dus blijven spelen op je groen tapijt. Maar blijf er misschien net na het zaaien nog even van af.

Na de laatste maaibeurt in het najaar, kan je het zaaien. Je hebt best een aantal open kiemplekken, zoals bijvoorbeeld een molshoop. Voor het zaaien moet je je gazon verticuteren: zo haal je resterend maaiafval weg en maak je wat ruimte vrij voor het zaad.

In pot

Je kan het zadenmengsel ook zaaien in je bloempotten. Maar zorg er dan wel voor dat ze genoeg volume hebben. En opgelet met potgrond! Want in veel potgrond zit turf - gedroogd veen verwerkt. Nochtans hebben we veengebieden hard nodig in de strijd tegen klimaatverandering.

Als koper ben je je er niet van bewust, maar potgrond met turf heeft heel wat nadelige effecten op het natuur en klimaat. Je kan turf trouwens gemakkelijk vervangen met gewone, grove compost. 

Afbeelding
Knoopkruid
NP

En nu?

Laat je gieter maar staan

De bloemen die je in je bloemenweide of gazon hebt gezaaid, hoef je geen extra water te geven na het zaaien. Alleen als het na een korte regenperiode lang droog blijft, kan de kieming al gestart zijn. Dan geef je best wat water bij. Zo voorkom je dat de jonge kiemen droog vallen en afsterven. Toch probeer je best zo min mogelijk extra water geven. Want het nadeel is dat de planten ‘lui’ worden als ze vocht vinden in de bovenste bodemlaag en zo kwetsbaar blijven voor droogte en concurrentie van grassen in die laag. 

Het bloemenmengsel werkt op elke soort bodem. Maar afhankelijk van je bodemtype in de tuin, komen bepaalde soorten meer of minder naar boven. Vanaf mei, start de eerste bloei. De bloemen kleuren je tuin tot in september.

Geduld

Tuinieren is geduld hebben. Het kan wel even duren voordat je bloemenweide eruit ziet zoals je had gehoopt. Maar gelukkig komen de planten elk jaar terug, met meer en mooier dan het jaar ervoor. Hoe armer je bodem wordt, hoe meer wilde bloemen tevoorschijn komen.

Maaien of niet?

Het eerste jaar hoef je je nieuwe bloemenweide enkel te maaien in oktober. Daarna 1 - 2 keer per jaar, in juli en / of in oktober. Voer wel telkens het maaisel af. Want laat je het liggen? Dan zou je per ongeluk je bodem bemesten.

Afbeelding
Gratis gids Wilde Bijen in Nood
NP

Hoe help je wilde bijen?

Bijen vervullen een echte sleutelrol in de natuur. Jammer genoeg staan onze wilde bijen onder zware druk. In de gids 'Wilde bijen in nood' kom je alles te weten over onze wilde bijen.

Vraag je Wilde Bijen gids aan