Toekomst Damvallei verzekerd
In een natuurbeheerplan staat hoe een natuurgebied de komende 24 jaar beheerd en ontwikkeld wordt. Het legt vast welke doelstellingen er zijn op vlak van biodiversiteit, toegankelijkheid en landschap. Zo’n plan zorgt ervoor dat het beheer goed afgestemd is op de natuurwaarden én de noden van de omgeving. Het vorige beheerplan liep tot 2024 en in de hernieuwing is nu 52 ha extra natuur opgenomen.
Noah Janssen, algemeen directeur Natuurpunt: “Met deze goedkeuring krijgt het gebied de nodige bescherming en vergunningen en wordt het onderdeel van een groter, doordacht netwerk van sterke natuur in Vlaanderen. Meer robuuste natuur is wat Vlaanderen nodig heeft om de biodiversiteits- en klimaatcrisis de baas te kunnen. We kijken uit naar de volgende reeks erkenningen. Wij zijn er klaar voor.”
Vlaams minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns: “De Damvallei is het levende bewijs dat hoogwaardige natuur ook mogelijk is in verstedelijkt gebied. Door de erkenning van de Damvallei als natuurreservaat geven we de biodiversiteit hier alle kansen en dit met respect voor en in samenwerking met de andere gebruikers in het gebied. We blijven investeren in natuur.”
Minister helpt bij plaatsen broedvlot
Ter gelegenheid van deze goedkeuring bracht minister Jo Brouns een bezoek aan de Damvallei. Daar kreeg hij tijdens een korte wandeling toelichting bij de ambities voor de toekomst van het gebied. Hij nam ook deel aan de plaatsing van een broedvlot voor de visdief – een kleine, kwetsbare vogelsoort die broedt op drijvende eilandjes. Vanop een bootje in het Damvalleimeer hielp hij bij het zorgvuldig te water laten van het vlot. Het gebied pionierde trouwens al in 1996 met het eerste broedvlot voor deze soort, een initiatief dat sindsdien op meerdere plekken in Vlaanderen navolging kreeg.

Groen en verbonden in een stedelijk landschap
De ligging van de Damvallei – ingesloten tussen bewoning, de R4 en de E17 – maakt het gebied extra bijzonder. Ondanks versnippering is er nog steeds plaats voor topnatuur. Zo is het een broedplek voor vogels zoals de visdief en een leefgebied voor zeldzame soorten zoals de matkop, kleine modderkruiper, bittervoorn, moerassprinkhaan en maar liefst 45 soorten libellen. De waterkwaliteit speelt hierin een sleutelrol. Door gerichte natuurherstelprojecten, zoals het succesvol introduceren van krabbenscheer (een met uitsterven bedreigde waterplant) in het kader van een Europees LIFE-project, groeit de ecologische waarde van het gebied. Planten uit de Damvallei worden intussen zelfs gebruikt voor herstelprojecten elders, zoals de Rupelmondse Kreek.
Maar het gebied heeft ook een belangrijke sociale functie: het is een groene long voor omwonenden, biedt ruimte voor zachte recreatie en vormt een buffer tegen fijnstof en geluid. De Damvallei sluit bovendien aan bij de Gentbrugse Meersen en maakt deel uit van de Groenpool Gentbrugse Meersen-Damvallei én het Nationaal Park Scheldevallei.
Samenwerking als sleutel
De erkenning bevestigt het belang van samenwerking: met lokale landbouwers, wildbeheereenheden, omwonenden, besturen en natuurpartners wordt gezocht naar een goede balans tussen natuurkwaliteit en toegankelijkheid. Alle percelen die in aanmerking komen, worden beheerd door lokale landbouwers. De langste samenwerking loopt al meer dan 30 jaar en dateert van bij de start van het natuurgebied. Intussen wordt er samengewerkt met zes lokale landbouwers voor het hooilandbeheer en de nabegrazing. Door deze langdurige partnerschappen ontstaat er wederzijds vertrouwen en een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het landschap.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief