1 euro investeren in natuur levert in België tot wel 51 euro op
Investeren in natuur is een winstgevende zaak. Dat blijkt uit een sociaaleconomische impactanalyse van drie natuurherstelprojecten in Vlaanderen en Wallonië, in opdracht van WWF, Natuurpunt en Natagora. Hoogwaardig natuurherstel is een uitstekende investering in mens en economie, met talloze in geld uit te drukken maatschappelijke voordelen. België heeft een jaar de tijd om zijn natuurherstelplan in te dienen bij de Europese Commissie.
1 euro in de Demerbroeken levert er 8 op
In 2024 bewees een studie van de Vlaamse Instelling voor Technologisch onderzoek (VITO) in opdracht van WWF en Natuurpunt dat investeren in natuurherstel enorm veel oplevert. VITO bracht de concrete kosten-batenverhouding in kaart voor natuurgebied Demerbroeken. Wat blijkt? Elke euro geïnvesteerd in natuurherstel levert er acht op.

Vollenbak Natuur Bingen
Van 17 tot en met 25 mei 2025 is het de "Week van de biodiversiteit"! Tijdens deze week willen we jouw aandacht vestigen op wat er daarbuiten allemaal leeft en groeit. Zoek dus de natuur op en breng samen met vrienden, familie of gewoon op je eentje mee onze Belgische biodiversiteit in kaart.
Doe mee aan de Nationale Biodiversiteitschallenge 2025 via Obsidentify en word misschien wel de natuurbinger van het jaar in jouw provincie.
Ga een kijkje nemen naar onze speciaal uitgekozen natuurgebieden. Waarnemingen in deze gebieden plaatsen je mee in een Europese ranking!
Geniet vooral van de prachtige natuur en sta even stil bij wie en wat er allemaal kruipt, groeit, hangt, slingert, fladdert... in jouw omgeving.
Hoe doe je mee?
Meedoen kan in vier stappen, je hoeft zeker geen natuurexpert te zijn:
- Download de gratis app ObsIdentify en maak een account aan
- Open de Challenges en like de ‘Nationale Biodiversiteitschallenge 2025’
- Ga naar buiten en zoek planten en beestjes
- Registreer je waarneming in de app (vanaf 17 mei 2025)

Dossier Biodiversiteit
Natuurpunt beschermt de biodiversiteit in Vlaanderen. We zetten alles in het werk om onze planten en dieren een gezonde thuis te bieden in sterke ecosystemen. We beheren 500 natuurgebieden, breiden ze uit en wegen op het beleid om de druk op onze natuur te verminderen. En dat is broodnodig, want de biodiversiteit gaat razendsnel achteruit.


Doe mee met de Insectenzomer
Insecten zijn ongelooflijk én onmisbaar, maar ze verdwijnen in een alarmerend tempo. In Vlaanderen zijn we in 50 jaar de helft van onze insecten kwijtgeraakt! Jij kan helpen: niet meppen, wel appen! Doe mee aan de grootste insectenzoektocht van Vlaanderen en vang van 1 juni tot 31 augustus zoveel insecten als je kan. Maak een foto en laad die op in de app ObsIdentify. Zo help je de insecten mee in kaart brengen in Vlaanderen.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief