Image
Duifkruid

Duifkruid

Small Scabious
Scabiosa columbaria
Kaardebolfamilie (Caprifoliaceae)

Duifkruid is een sierlijke, paarse wilde bloem die vooral voorkomt in kalkrijke graslanden. Met zijn snoezige paarse pomponachtige bloemen kleurt hij het landschap of je tuin.

Grootte
30 - 60 cm
Levensverwachting

Meerjarig.

Status
Algemeen
Woonplaats

Op een zonnige plek in kalkrijke leemgrond, tuinaarde of arme zandgrond.

Karakter

Bloeit van juni tot september.

Afkomst
Inheems

Hoe herken je duifkruid?

Duifkruid is een elegante plant met fijnverdeelde blaadjes en een zachte bloeiwijze, wat het een geliefde soort maakt in bloemenweiden.

  • Bloemhoofdjes zijn bolrond en lila tot lichtpaars van kleur, met ongelijke kroonblaadjes.
  • De bloemstelen zijn lang en dun, waardoor de bloemen lichtjes wiegen in de wind.

De bloemen van duifkruid zijn samengesteld uit kleine buisbloemen, die samen een bolvormige bloem vormen. De buitenste bloemen zijn vaak groter dan de binnenste, wat de bloem een 'kransachtig' uitzicht geeft.

 

Afbeelding
Duifkruid
NP

Bloeiperiode

Duifkruid bloeit langdurig van juni tot september. Het is een van de belangrijkste nectarplanten voor vlinders zoals het icarusblauwtje en het bruin blauwtje.

Hoe zorg je voor duifkruid?

  • Wanneer te planten / zaaien: Zaaien kan van april tot juni direct in de grond, bij voorkeur op een schrale, kalkrijke bodem. Je kan duifkruid ook binnen voorzaaien, maar na het ontkiemen verplaats je de zaailingen best naar een koudere plek.
  • Onderhoud: Duifkruid vraagt maar weinig onderhoud. Na de bloei kan je de uitgebloeide bloemen wegknippen, zo groeien er nieuwe in de plaats.  
  • Levensduur: Meerjarig, komt jaarlijks terug en kan zich licht uitzaaien.

 

Icon
Icoon_Groot - Vergrootglas

Wist je dat?

  • Duifkruid behoort tot dezelfde familie als de kaardebol, hoewel ze erg verschillend lijken. Het zijn wel allebei topplanten om de natuur verder te helpen in je tuin. 
  • De naam duifkruid zou kunnen komen door de bloemen die wat weg hebben van het verenkleed van duiven. Of mogelijk is de naam afkomstig de tweede Latijnse naam Columbus dat duif betekent. 
  • Hoewel duifkruid heel erg lijkt op beemdkroon, is het toch een andere plant uit een andere familie. 
  • Vroeger werd duifkruid gebruikt als middel tegen schurft. Het werd toen dan ook wel schurftkruid genoemd. 

     

 

Waar vind je duifkruid?

Duifkruid is in Vlaanderen vrijwel beperkt tot aan de aan Zuid-Limburg grenzende delen. Je vindt het daar in kalkrijke graslanden, oude spoorbermen, dijken en schrale weiden. De soort heeft een voorkeur voor open zonnige plekken zonder bemesting. 

Bekijk deze soort op waarnemingen.be

Komt deze soort veel voor?

In Vlaanderen is duifkruid zeldzamer geworden. In natuurgebieden met aangepast beheer wordt de soort nog wel vaker gezien. 

Leer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Afbeelding
ObsIdentify - Shutterstock
NP

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:

 

Download voor iOS    Download voor Android

Activiteiten