
Kamille
Kamille is een geurige, kruidachtige plant die bekend staat om haar geneeskrachtige eigenschappen.
Meejarig
Bloeit van mei tot september.
Zon, halfschaduw op kalkrijke leemgrond, tuinaarde of arme zandgrond.
Hoe herken je kamille?
Kamille heeft een fijne, luchtige groeiwijze en is goed te herkennen aan haar kleine witte bloemen met een bol geel hart.
- Kleine, margrietachtige bloemen met witte bloemblaadjes en een bol geel hart.
- Fijne, lichtgroene, veerdelige bladeren met een zachte geur.
Kamille verspreidt een zoete, appelachtige geur wanneer de bloemen of bladeren worden gewreven. De plant groeit vaak in groepen en komt veel voor in weilanden, akkerranden en langs wegen.
Bloeiperiode
Kamille bloeit van mei tot september. In deze periode trekt de plant veel insecten aan, waaronder bijen en vlinders, die zorgen voor de bestuiving.

Hoe zorg je voor kamille?
- Wanneer te planten / zaaien: Zaaien in het voorjaar (maart-juni) of in de herfst (september-oktober). De zaden hebben licht nodig om te kiemen, dus ze mogen niet diep bedekt worden.
- Onderhoud: Weinig onderhoud nodig, kamille groeit goed op arme gronden en hoeft niet bemest te worden. Regelmatig plukken van bloemen bevordert de groei.
- Levensduur: Eenjarig, maar door uitzaaiing kan de plant jaarlijks terugkomen.
Waar vind je kamille?
Kamille groeit in Vlaanderen vooral op open, zonnige plekken zoals akkers, wegbermen en braakliggende terreinen. Ze houdt van goed doorlatende, licht voedselarme grond en kan zelfs tussen stoeptegels groeien.
Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Komt deze soort veel voor?
Ja, kamille komt veel voor in Vlaanderen, vooral in agrarische gebieden en op zandige gronden. Ze is echter minder algemeen geworden door intensieve landbouw en bestrijdingsmiddelen.
Leer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief